maanantai 23. tammikuuta 2012

Måndag

Heipparallaa! Nyt luvassa piiiiitkä postaus. Jaan tämän alaotsikoihin, niin että voitte helposti skipata all the boring stuff. Kätevää, eikö? ;)

1) Koulu

2000 sivua tiukkaa asiaa (ruotsiksi). 60 tuntia pakollisia luentoja. Poissaoloja max 3/28 luentokertaa. Kevyt startti tälle periodille! Olisi varmaan ollut ihan fiksua koputtaa hiukan rajummin puuta siinä vaiheessa kun Suomessa selitin kaikille, että "Mun eka kurssi on vissiin tosi rento. Kiva alottaa vähän iisimmin, et on aikaa kaikkeen muuhun". Ei tainnut mennä ihan niin kuin Muumilaaksossa... No, onneksi aihe (vahingonkorvausoikeus) on sentään mielenkiintoinen.

Mulla oli keskiviikkona introduktionsföreläsning ja tänään ensimmäinen varsinainen luento - ja mun täytyy sanoa, että opetus on täällä TODELLA erilaista kuin Suomessa. Ensinnäkin, opettajat (ainakin molemmat tähän mennessä tapaamani) on sairaan hauskoja ja osaa kertoa asiat todella mielenkiintoisella tavalla. Välillä tulee oikeasti semmonen fiilis, kuin olisi katsomassa Stand Upia! Toiseksi, täällä luennoitsija pommittaa jatkuvasti kysymyksillä - eikä puheenvuoroja todellakaan jaeta viittaamalla, vaan meillä on nimilaput esillä (!) ja opettaja heittää kysymykset aina randomisti jollekin.  Todella opettavaista, mutta "semisti" ahdistaa istua 30-40 ruotsalaisen keskellä esittämässä vastausta johonkin juridiseen ongelmaan heidän äidinkielellään. Hoin tänään koko kaksituntisen päässäni mantraa "Älä pliis kysy multa! Älä pliis kysy multa!". :D

2) Yliopisto

 

En ole jaksanut/ehtinyt/kehdannut räpsiä enempää kuvia yliopistolta, mutta tässä muutama kameralle päätynyt otos. Ylimmässä kuvassa on Juristernas hus ("kirkkotie"), keskellä kampuksen kartta ja vikassa on... kukkaruukku? :D Anyway SU on ihan jäätävän kokoisella alueella ja täällä on tosi paljon rakennuksia pitkin poikin. "Calonia" sijaitsee ton kamman näköisen rakennuksen (kartalla alimpana) keskiosassa, eikä ole mikään ihmeellisen näköinen. Ei ainakaan mikään keskiaikainen linna, niin kuin Jennalla oli Lontoossa. :D Voin ottaa kuvan jossain kohtaa niin näette. Hmm, mitäs muuta. Ainiin. Täällä on muuten keväällä varmasti tosi nättiä, koska yliopsto sijaitsee kansallispuistossa. Voin sitten huhti-toukokuussa istua tossa nurtsilla ja lukea kansainvälistä vero-oikeutta. Ai että. 

Vaikka täällä on tosi hienoa, niin isona miinuksena mainittakoon törkeän kallis lounas. Yliopistolla on pari Pressbyråta, 7 Eleven, muutama kahvila, Kebab-Pizzeria ja pari kirjakauppaa, mutta MISSÄ ON 2,5€:N LOUNASBUFFETIT?!?? Ei ihme, että täkäläiset tytöt on niin laihoja...

Niin ja koulukirjat! Arvatkaapa kuinka paljon rahaa mulla on palanut ensimmäisen kurssin kirjoihin ja monisteisiin?? 160€!! JA mun täytyy vielä ostaa vuoden 2011 lakikirja, joka maksaa 170 €! Pelkästään ensimmäiseen kurssiin kuluu siis rahaa reippaasti yli 300€. Nice.

3) Muutto uuteen asuntoon

Pakko ottaa tällainen kiva aihe ton äskeisen pärähtelyn jälkeen - nimittäin muutto omaan asuntoon. Käytiin tänään Oonan kanssa tsekkaamassa uudet hoodit sekä asunto and it was awesome (pahoittelen muuten tätä ärsyttävää vaihtari-finglishiä, mutta kuulisitte miltä kuulostan livenä! Tanskalaisille puhun vahingossa suomea, suomalaisille ruotsia ja ruotsalaisille englantia, ja sitä rataa..)! 58m2 kolmio (tuli vähän yllätyksenä, koska luulin että se on kaksio) Hägerstenistä. Not bad at all (sori taas!)! Muuttopäivä on sunnuntaina, joten enää kuusi yötä opiskelijaboksissa jäljellä. Saatte sitten kaikki tulla käymään, kunhan saadaan ensin paikat kuntoon. :)

4) Yleisfiilis

..on tosi jees. Välillä tulee aika kova koti-ikävä, mutta se on aika hetkellistä. Ekat päivät oli hankalampia, kun ei ollut oikein ketään kenelle olisi voinut soittaa "muuten vaan" ja juoruta asioista, mutta nyt on asiat paremmin. Meillä on muodostunut täällä 6-7 kaverin jengi, jossa kaikki on tosi saman henkisiä. Tossa meidän "ydinporukassa" (jos sitä siksi voi vielä kutsua) on kolme hollantilaista, yksi itävaltalainen, yksi norjalainen ja, minä mukaan lukien, kaksi suomalaista. Niin ja semisti myös yksi jenkki. Kreikkalaiset tippui pois, kun me ei oikeen oltu samalla aaltopituudella.

Huomenna tiedekunta pitää meille vaihtareille Välkomst fikan, jossa tapaan (vihdoin ja viimein) tuutorini. Ollaan hiukan jo mailailtu edes takaisin (jotain sählinkiä JF:n jäsenyyden kanssa jne) ja hän vaikuttaa tosi kivalta! 

Nyt kello alkaa olla niin paljon, että pakko mennä nukkumaan! Jatkan juttua taas myöhemmin. God natt!


Kram,
Anna

P.S. Hankkikaa kaikki Skype/Viber! Mulla on ikävä teitä!

P.P.S. Koulukamut: Sovittiin muuten eilen näiden mun vaihtarikavereiden kanssa, että tullaan kaikki LEXin Sillikselle maaliskuussa. Nähdään siis viimeistään silloin! ;)

3 kommenttia:

  1. Moi! Kiva hei kun jaksat kirjoitella, sori etten oo kommentoinut vielä mitään. Näyttää hauskalta! Mullon ikävä sua ja kauhia vauvamasu jo :) Sit mul on ens vko lomaa ni saan levätä vähän, ihanaa. Kirjottele jos ehit! <3 hali

    VastaaPoista
  2. Ollu vähän "kiireitä", mut koitan skarpata! ;)

    VastaaPoista